Tuesday, 25 December 2012

AJAIBNYA SUSU IBU

ADAKAH SUSU IBU BOLEH TERCEMAR??
Susu ibu kalau tercemar pun sangat minima.
Ini kerana SUSU IBU adalah susu HIDUP, manakala susu FORMULA adalah susu MATI.

Maknanya dalam susu ibu ada Antiviral, Antifungal dan Antibakteria yang akan melawan viral, bakteria dan fungal dari luar. Walaupun susu ibu kalau dibiarkan tidak bertutup pun, boleh bertahan lama.

Ubat-ubat yang boleh menyebabkan susu tercemar.

Dr. Norashikin menyatakan bahawa, ubatan dalam kemoterapi sahaja boleh memberi kesan kepada susu ibu. Ubatan yang lain tidak memberi kesan kepada susu ibu. Ini kerana setiap apa yang dimakan untuk ibu akan ditapis sebelum disalurkan kepada susu ibu. Jadi, kalau demam, selesema, takde masalah untuk ambil ubat-ubatan.


PAYUDARA ADALAH STERIL.

Payudara adalah tempat paling steril. Disebabkan itu semua ibu digalakkan untuk menyusu secara terus dari payudara setiap kali bersama bayi. Ini kerana, “askar-askar” dalam susu ibu aktif jika keluar dari payudara. Jadi askar-askar itu akan memberi pertahanan kepada sistem tubuh bayi.

Ini berbeza bila susu yang disimpan. Askar-askar tersebut akan tidur dalam suhu yang rendah. Bila dipanaskan, mereka perlu berlawan dengan bakteria2 yang telah muncul dalam susu ibu. Namun begitu, bakteria itu tidaklah memberi kesan kepada bayi kerana askar-askar dalam susu ibu sedang berperang dengan bakteria tersebut


SUSU IBU BASI?

Susu ibu tidak akan basi. Susu ibu tidak akan bertukar jadi keju.

Susu ibu hanya akan tercemar jika semasa memerah, ibu tidak mencuci tangan dengan sempurna. Bekas yang digunakan adalah tercemar. Maka, tercemarlah susu tersebut.


SUSU IBU PELBAGAI RASA.

Susu ibu mempunyai rasa yang berbeza-beza. Ia mengikut menu ibu pada hari tersebut. Kalau ibu makan durian, baby pun akan merasa susu durian. Kalau ibu makan petai, susu pun akan berperisa petai.

Sebenarnya itulah uniknya susu ibu. Kerana bayi yang menyusu susu ibu telah bersedia dengan pelbagai rasa sebelum memulakan solid food. Maka, bayi yang menyusu selalunya tidak memilih makan sebab dari baby lagi telah diperkenalkan dengan pelbagai perisa.


SUSU IBU BOLEH BERTUKAR WARNA.

Betul. Ikut apa yang ibu makan. Kalau hari tu ibu banyak makan sayur hijau, warna susu pun berwarna kehijauan.
Petikkan : Wanita Hari Ini.
Nampak tak? Bertapa hebatnyanya susu ibu. Ini belum lagi cerita bab KEBAIKKAN SUSU IBU KEPADA BAYI. Terlalu banyak.

No comments:

Post a Comment